Ajankohtaista

20.10.2009
Miksi golfia ei pelata jäätyneellä tai kuuraisella nurmella?

Alla Suomen Golfliiton kenttäkonsultin Harri Waldenin tiedotus siitä, miten jäisellä kentällä pelaaminen vahingoittaa kenttää. Annetaan siis kentän talvehtia rauhassa, jotta se olisi ensi kaudella jälleen hyvässä kunnossa.

Miksi golfia ei pelata jäätyneellä tai kuuraisella nurmella?Golf talvi 154
Yksiselitteinen vastaus: "heinä kuolee".

Jäätyneellä tai kuuraisella kasvustolla liikkuminen katkoo heinää ja murskaa sen solukoita. Kävelyjäljistä heinä kuolee välittömästi tai viimeistään talven kovilla pakkasilla. Vaurioitunut heikkokuntoinen kasvusto on myös erittäin altis kasvitaudeille.

Erityisen herkkiä ovat matalat ja tiiviit viheriöheinäkasvustot kuten röllit ja kylänurmikka. Ne vaurioituvat herkimmin ja toipuminen vaurioista on hitainta. Vaikka yksivuotinen kylänurmikka kuoleekin useimpina talvina ainakin osittain, ei pelaaminen ole perusteltua, sillä varsinaisten kasvustovaurioiden lisäksi pelaaminen kuluttaa viheriön kuitukerrosta ja tiivistää sen pintaa. Kuitukerroksen kuluminen tai puhkeaminen vaikeuttaa kevään hoitotöitä ja etenkin siementen itämistä. Hyvänlaatuinen kuitu suojaa siemeniä kuivumiselta ja pitää viheriön pinnan kasassa. Viheriöpinnan tiivistyminen taas on kuin oven avaus sinilevälle. Levä iskee heti keväällä ja kovistakin torjunta yrityksistä huolimatta saattaa aiheuttaa ongelmia koko pelikauden ajan. Suurin syy leväongelmiin johtuu heikkokuntoisella kasvustolla liikkumisesta.

Viheriöillä liikkumista sekä aikaisin keväällä että myöhään syksyllä joko kävellen tai koneella tulisikin ehdottomasti välttää. Heinän ollessa jäässä tai kuurassa on kenttä suljettava kävelyltä, koneella liikkumiselta ja pelaamiselta.


Harri Walden Kenttäkonsultti Suomen Golfliitto

 


Takaisin uutisiin

op kpmg OmaSp_logotype_rgb_Saastopankki_sana_harmaa bstr olympic-training-center black logo 
siiman harjupatana  Birdieman-logo K-Rauta_web kuortane Piha-Tuuri
    ekonomitoimisto_www_logo  Ruukki-Logo