Kuortane Golf

KuGo 20 – meitä on moneksi!

Arto 80+
Arto Hakorinta muistelee että Kuortaneen golfkentän syntysanat lausuttiin savusaunan lauteilla. Miesporukka oli sitä mieltä, tällainen urheilupitäjä tarvitsi välttämättä oman kentän. Tenniskenttiä oli Urheiluopiston lisäksi monella kotipihallakin, ja muutamat näistä urheilumiehistä innostuivat Lampisen Paulin kanssa puuhaamaan kentän perustamista. Pauli otti yhteyttä Mäyryn isäntiin, ja muut jakoivat mainoksia ja soittelivat ympäri pitäjää mahdollisille yhteistyökumppaneille. Arto korostaa, että ilman Paulin intoa ja kovaa panostusta Kuortane Golf olisi jäänyt vain haaveeksi.

Arto itse aloitti golfin pelaamisen vasta omalla kentällä. 20 vuotta onkin sitten omaa kenttää kierretty ahkerasti, vielä nyt 88-vuotiaanakin useamman kerran viikossa, välillä golfautolla huristellen. Nykyään riittää yhdeksän väylää, mutta pois ei malta jäädä. Kunto pysyy hyvänä ja mieli virkeänä, kun tuttujen kavereiden kanssa saa pelailla. Alkuvuosien golfkaverit ovat jo lähes kaikki poissa, mutta uusia on tullut tilalle. Artolle golf on aina ollut mieluisa liikuntaharrastus, ei niinkään kilpaurheilua. Talvisin sama porukka pitää kuntoaan yllä keilaamalla viikottain.

Puhe golfin eliittimaineesta huvittaa Artoa; täällä se ei ole hänen mielestään mitään ”herrojen peliä”. Pohjalainen maanläheisyys ja mukavat jutut terassilla ovat kuulemma monesti naurattaneet vieraspelaajiakin. Vaikka täällä tulee pelattua enimmäkseen tuttujen kanssa, on yhteistyö lähiseurojen kanssa ollut Arton mielestä virkistävää vaihtelua, samoin kuin senioreiden vuosittaiset Pärnun-matkat.

 

Lilli 70+
Lilli Keski-Nisulan kesäkodista Kuhajärven vastarannalta on helppo singahtaa Kuortane Golfin kentälle. Siitä syystä Lilli uskaltautui kesällä 2008 green card –kurssille. Vaikka hänellä ei ollut urheilutaustaa, golfista sai heti onnistumisen elämyksiä, kun väliin tuli hyviäkin lyöntejä ja pallo lensi kauniissa kaaressa haluttuun suuntaan.

Muutamat sukulaiset naureskelivat aluksi ”herraskaiselle” lajille etikettisääntöineen, mutta niin vain hekin ovat saaneet golfkipinän lähdettyään ensin kävelemään kierrokselle mukaan. Lilli pitää hyvänä, että viime vuosina joustavuus on golfkentillä lisääntynyt esim. pukeutumisen suhteen, ja säännöt keskittyvät turvallisuuteen ja pelin sujumiseen.

Lillin mielestä naisten iltojen ilmapiiri on kannustava: mokailla saa luvan perästä, ja hyvistä lyönneistä saa aidot kehut. Harrastus pitää mukavasti kuntoa yllä – samaa tuttua metsäpolkua ei huvita jatkuvasti kävellä, mutta kentällä tapaa pelin ohessa tuttuja ja sykekin nousee luonnostaan lyöntien aikana. Kilpailu ei ole Lillille tärkeää, mutta sekin on golfissa ainutlaatuista, että kun kukin pelaa omaa tasoitustaan vastaan, kaikki pelaajat ovat ”samalla viivalla” tasoeroista huolimatta.

 


Jussi 10+
11-vuotias Jussi Kallio pääsi pari vuotta sitten ensin äidin kärrypojaksi ja sitten par 3-kentälle kokeilemaan. Viimeisellä väylällä napsahti yksi tosi hyvä lyönti, eikä muuta tarvittu: golfkipinä iski! Golfia on kiva pelata, kun saa onnistuneita lyöntejä joskus kentän laidoilta löytyy hienoja pallojakin.

Jussi pelaa enimmäkseen äidin ja tämän kavereiden kanssa. Junnutreeneihin hän ei ole vielä joutanut mukaan. Joskus ärsyttää, kun hienot suunnitelmat menevät pieleen ja ykkösväylän toivottu kuutonen kääntyykin ysiksi. Seuraava väylä voi onneksi jo muuttaa kaiken ja harmitus loppuu siihen.

Talvisaikaan Jussi treenaa sulkapalloa. Molemmat lajit ovat hänen mielestään yhtä kivoja. Golfissa tavoitteena on, että tasoitus laskisi pikkuhiljaa. Ammattiurheilijaksi Jussi ei välitä pyrkiä, muut työt kiinnostavat enemmän – vaikkapa maatilan työt ja varsinkin traktorilla ajaminen. Golfia Jussi kuitenkin arvelee pelaavansa aikuisenakin, mutta ei ehkä enää Lillin ja Arton ikäisenä. Se asia voidaan kenties tarkistaa Kuortane Golfin 80-vuotisjuhlissa!

Teksti SS Kuvat SK