Kuortane Golf

Tutkimustuloksia golfin terveysvaikutuksista

Lisää tutkimustuloksia golfin pelaamisen positiivisista terveysvaikutuksista on julkaistu. Golfin pelaaminen on tuoreen tutkimuksen valossa erityisen hyvää aerobista liikuntaa iäkkäille.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin yksittäisen golfkierroksen, sauvakävely- ja kävelylenkin välittömiä fysiologisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyden näkökulmasta yli 65-vuotiaiden testiryhmässä. Kaikki kolme liikuntamuotoa laskivat osallistujien verenpainetta. Kävelyä ja sauvakävelyä intensiteetiltään kevyempi, mutta pitkäkestoisempi golfharjoittelu kulutti kuitenkin eniten kaloreita ja vaikutti suotuisammin veren rasvaprofiiliin ja sokeriaineenvaihduntaan.

Terveyshyödyt ehkäisevät ja hoitavat ennen kaikkea sydän- ja verisuonitauteja, kuten korkeaa verenpainetta, tyypin 2 diabetesta ja kohonnutta kolesterolia.

“Golf on hieno liikuntamuoto, sillä pelaaminen motivoi ihmisiä liikkumaan samalla edes huomaamatta kertyvän kävelyn määrää. Tutkimus oli tärkeä lisä iäkkäämpien ihmisten aerobisen liikunnan tutkinnassa, jota ei ole vielä tehty paljoa”, toteaa tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, liikunta- ja urheilulääketieteen väitöskirjatutkija Julia Kettinen Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä.

”Golfin pelaamista voi suositella terveille iäkkäille terveyden edistämisen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn tueksi. Niitä voidaan myös hyödyntää osana sydän- ja verisuonitauteja sairastavien hoitoa”, Kettinen lisää.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa BMJ Open Sport & Exercise Medicine -tiedelehdessä. Tutkimus on herättänyt muutenkin valtavasti kiinnostusta kansainvälistä mediaa myöten ja Kettinen onkin keskiviikosta asti saanut runsaasti median yhteydenottoja. Hän arvelee uutisia olevan kaikkiaan jo reilut parisataa, poikkeuksellisimpana brittilehti The Timesin uutinen.

”On mahtavaa golfin terveysvaikutusten ja Suomi Golfin näkökulmasta, miten tutkimuksesta on maailmalla uutisoitu. Golfin terveysvaikutukset selkeästi kiinnostavat maailmalla ja onkin tärkeää, että saamme tutkitulla tiedolla todistettua golfin kansanterveydellisiä ja täten myös kansantaloudellisia vaikutuksia. Golf liikuttaa maailmanlaajuisesti valtavan määrän eri ikäisiä golfareita päivittäin. Erikoinen yksityiskohta on, että kansainvälisen median lisäkyselyissä ihmetellään etenkin että Suomessa iäkkäät golfarit kävelevät autolla pelaamisen sijaan, tämä onkin yksi Suomi Golfin vahvuus”, Kettinen summaa.

 

Lähde: Suomen Golfliitto

 

Koko tutkimuksen voit lukea täältä: https://bmjopensem.bmj.com/content/9/1/e001474?rss=1